wtorek, 26 kwietnia 2016

Cielak

Proste do wykonania ciasto czekoladowe z serem. Wilgotne, ciężkie i nie za słodkie. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja. Przepis znaleziony tutaj. Polecam.




Składniki (blaszka 24x39cm):

Ciasto czekoladowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa serowa:
  • 500g białego sera dwukrotnie zmielonego lub po prostu serek z wiaderka
  • 125g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Składniki z ciasto czekoladowe dokładnie zmiksować, wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, białą masę z cukrem, dodać żółtka, porcjami ser i mąkę nadal ucierając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Porcje sera wykładać na czekoladowy spód za pomocą łyżki, zachowując odstępy pomiędzy kolejnymi kupkami. Piec w 170ºC przez ok. 60-70 min.

3 komentarze:

  1. znam to ciasto! zawsze jak robi je moja ciotka, smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam, ale brzmi pysznie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń