Tradycyjny mazurek na wielkanocny stół. Pierwszy jaki upiekłam!
Przepis od mojej teściowej.
Polecam!
Ciasto:
- 250g margaryny
- 250g cukru
- 5 żółtek
- 400g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 250g masła
- 0,5l mleka
- 5 żółtek
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 200g cukru
- 50g wódki
- olejek migdałowy
- płatki migdałów
Polewa:
- 60g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki śmietanki
Dekoracja:
- owoce kandyzowane
- migdały
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać proszek, żółtka ciągle ucierając. Dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na pół, wykleić na blaszkach wyłożonych papierem. Piec na złoty kolor w temp. 180ºC.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę i żółtka, wlać na gotujące mleko, chwilkę pogotować do zgęstnienia. Zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Dodać alkohol i olejek migdałowy do smaku, utrzeć.
Masę wyłożyć na jeden z placków, posypać płatkami migdałów, przykryć drugim blatem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciasto, dowolnie dekorować kandyzowanymi owocami i migdałami.
jaki cudny!
OdpowiedzUsuńi ladny i pyszny:)
OdpowiedzUsuńfajny, taki mięciutki się wydaje być :D
OdpowiedzUsuń