poniedziałek, 16 lipca 2012

Muffinki z porzeczkami

Smaczne i szybkie do przygotowania, jak każde muffiny. idealne dla osób nie przepadających za zbyt słodkimi ciastkami. U mnie najpyszniejsze na świecie porzeczki, prosto z ogrodu dziadka Bronka.

Składniki (na 16szt):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka porzeczek (czerwone, czarne, agrestoporzeczki)
  • 1/4 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki wody na lukier


Mąkę wymieszać w jednej misce z cukrem, proszkiem i solą. W drugiej zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Porzeczki obrać z ogonków i umyć. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać porzeczki, dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotek. Piec ok. 20min. w temp. 180°C, ostudzone muffinki polukrować.

1 komentarz: