Wreszcie zrobiło się ciepło i możemy na całego korzystać z przepysznych owoców, dojrzewających w pełnym słońcu. Latem królują przepisy na ciasta lekkie i szybkie w przygotowaniu, tak żeby jak najwięcej czasu pozostało na konsumpcję na świeżym powietrzu. Dziś ciasto z owocami, z serii najprostszych i zawsze wychodzących. U mnie w wersji z rabarbarem, ale spokojnie możecie dodać Wasze ulubione owoce. Przepis od mojej mamy.
Składniki (na blaszkę 24x39cm):
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400g owoców ( u mnie rabarbar)
- cukier puder do posypania
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Ciągle miksując dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem, wodę i olej, dokładnie połączyć. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 35-40 min. w temp. 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Mam bardzo podobny przepis, ciacho faktycznie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń