Pizzerki są niewątpliwie hitem i będzie trzeba robić je częściej. Smaczne zarówno na ciepło jak i zimno, można je wykorzystać jako osobny posiłek, czy przekąskę. Przygotowanie nie jest trudne, więc zdecydowanie warto od czasu do czasu zaskoczyć domowników inną wersją pizzy.
Ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 270ml letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g żółtego sera
- 150g wędliny
- 2 cebule
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka wody + 1 łyżka oliwy
- przyprawy do smaku (bazylia, oregano, słodka papryka)
Drożdże pokruszyć, połączyć z letnią wodą i cukrem, zostawić chwilkę. Mąkę wymieszać z zaczynem i pozostałymi składnikami, wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5h. Składniki na sos dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć, wędlinę i cebule pokroić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią i delikatnie rozwałkować na placek o średnicy ok. 10cm. Nakładać po łyżce sosu, rozsmarować, nałożyć dodatki, posypać oregano. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 200ºC. przez ok. 9min.
mmm pyszności
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną:)
OdpowiedzUsuńjak apetycznie wyglądają! :) widzę, że ciągle nowe przepisy się pojawiają, będę musiała wypróbować co nieco
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo dobre. Zrobiłam z 1/3 porcji, wyszły 4 szt. Ciasto wyrastało aż 10 min :) i mimo to fajnie urosły w piekarniku.
OdpowiedzUsuńczy do zaczynu nie trzeba dodać odrobinę mąki ?
OdpowiedzUsuńWitam, nie trzeba dodawać mąki do zaczynu:)
OdpowiedzUsuńA jak z odgrzewaniem? Zimnych pizzerek i pizzy nie lubię, a chciałabym zabrać do pracy. Mam tam mikrofalówkę o dużej mocy i coś jakby piekarnik, ale piekarnikiem do końca nie jest O_o' podobne do tych urządzeń ze stacji paliw, w których piecze się mrożone kanapki.
OdpowiedzUsuńKyu spokojnie możesz je odgrzać:)
OdpowiedzUsuńA co to jest zaczyn?
OdpowiedzUsuńPrawidłowo powinnam użyć słowa rozczyn. Jest to nic innego jak drożdże rozkruszone w letnim mleku z dodatkiem cukru, ewentualnie mąki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDo zaczynu dodałam szczyptę mąki więc może bez niej też może ciasto by urosło. Przepyszne !!! Polecam !
OdpowiedzUsuńCzy można je robić z drożdży suchych? Fajny przepis na pewno wypróbuję i się podzielę doświadczeniami przy użyciu suchych drożdży :3
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis! Zawsze wychodzi idealna i pyszna! Wszyscy chwalą i pytają czy zdradzę jak zrobić takie ciasto😉
OdpowiedzUsuńJak w opisie pizzerki naprawde przepyszne!właśnie zrobiłam i moge szczerze powiedziec ze przepis Świetny!pycha
OdpowiedzUsuń