Najprostsze kruche babeczki z budyniem waniliowym i owocami. Bardzo delikatne i nie za słodkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne i czasochłonne, jak najbardziej polecam.
Składniki (na 30szt):
Babeczki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 225g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka
- owoce (brzoskwinie, winogrona, kiwi...)
- 30g czekolady
Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Po tym czasie wałek ciasta rozkroić na 30 plasterków, każdym wylepić foremkę do babeczki. Piec na złoty kolor w temp. 200ºC. Budynie ugotować wg instrukcji na torebce, ostudzić. Budyń nakładać na babeczki, na to drobno pokrojone owoce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować babeczki. Jeśli chcemy aby babeczki zachowały kruchość najlepiej przygotowywać je w dzień podania, na drugi też będą dobre,ale nie będą już kruche tylko mięciutkie.
uwielbiam te babaeczki
OdpowiedzUsuń