czwartek, 15 marca 2012

Babeczki z budyniem

Najprostsze kruche babeczki z budyniem waniliowym i owocami. Bardzo delikatne i nie za słodkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne i czasochłonne, jak najbardziej polecam.

Składniki (na 30szt):

Babeczki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 225g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
Nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • owoce (brzoskwinie, winogrona, kiwi...)
  • 30g czekolady
Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Po tym czasie wałek ciasta rozkroić na 30 plasterków, każdym wylepić foremkę do babeczki. Piec na złoty kolor w temp. 200ºC. Budynie ugotować wg instrukcji na torebce, ostudzić. Budyń nakładać na babeczki, na to drobno pokrojone owoce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować babeczki. Jeśli chcemy aby babeczki zachowały kruchość najlepiej przygotowywać je w dzień podania, na drugi też będą dobre,ale nie będą już kruche tylko mięciutkie.

1 komentarz: