piątek, 16 marca 2012

Cappucino

Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko. 

Składniki (na blaszkę 23x39cm):

Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 300g cukru
  • 6 jajek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 400ml mleka
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
Masa do przełożenia:
  • 250g śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 50g cappucino
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Masa na wierzch:
  • 250g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać na przemian mąkę przesianą z sodą i kakao, mleko, dżem oraz roztopioną i ostudzoną margarynę, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 45min. w temp. 180ºC. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappucino. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masę mascarpone, na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Tak powstałą masą przełożyć ciasto. 
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Wyłożyć na wierzch ciasta, posypać kakao.

3 komentarze:

  1. Dodatek mascarpone do kremu sprawia, że już podbiło moje podniebienie, mimo, że jeszcze nawet nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli dla fanów kawy i capuccino - to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń