Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko.
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 300g cukru
- 6 jajek
- 3/4 kostki margaryny
- 400ml mleka
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
Masa do przełożenia:
- 250g śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 50g cappucino
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Masa na wierzch:
- 250g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- kakao do posypania
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać na przemian mąkę przesianą z sodą i kakao, mleko, dżem oraz roztopioną i ostudzoną margarynę, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 45min. w temp. 180ºC. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappucino. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masę mascarpone, na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Tak powstałą masą przełożyć ciasto.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Wyłożyć na wierzch ciasta, posypać kakao.
Uwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńDodatek mascarpone do kremu sprawia, że już podbiło moje podniebienie, mimo, że jeszcze nawet nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńjeśli dla fanów kawy i capuccino - to ja się piszę :)
OdpowiedzUsuń