Babeczki nadziane budyniem nie są nowością. Jeśli tylko mamy troszkę czasu możemy przygotować je całkowicie domowym sposobem. Przepis znaleziony tutaj. Na dekorowane babeczki zapraszam jutro:)
Składniki (na ok 16szt.):
- 300g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150g masła lub margaryny
- 150g cukru
- 170ml mleka
- 2 jajka
Dodatkowo:
- budyń czekoladowy na 0,5l mleka
- 400ml mleka
Masło roztopić z cukrem, ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać w osobnej misce. Połączyć składniki suche i mokre, wymieszać.
Ugotować budyń wg instrukcji na torebce, używając tylko 400ml mleka. Ostudzić.
Foremkę wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać po łyżce ciasta, na to łyżka budyniu i znowu ciasto. Piec w temp. 180ºC przez ok. 18-20min.
Rzeczywiście nadziane:) a z daleka myślałam, że to nutella:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie do bloku kokosowego z tego blogu, czy mleko może być odtłuszczone ?
OdpowiedzUsuńWitaj, jak najbardziej odtłuszczone też się nadaje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź, bo mam 5 opakowań, a dzieci prosiły mnie bym zrobiła na święta. Świetny blog i genialne przepisy :>
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę udanych świątecznych wypieków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń