Dziś najprostszy z możliwych przepis na bagietki. Potrzebne będą tylko cztery składniki, aby cały dom wypełnił zapach świeżego pieczywa. Przepis z moimi modyfikacjami, oryginał znaleziony na wspaniałym blogu Evenki, tutaj.
- 750g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki soli
Do mąki wkruszyć drożdże i zalać wodą, pozostawić na kilka minut. Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 lub 4 części, z każdej uformować bagietkę. Wyłożyć na blaszkę wysypaną mąką, pozostawić na 10-15min. do wyrośnięcia. Następnie naciąć ukośnie bagietki i zwilżyć delikatnie wodą za pomocą pędzelka. Piec w temp. 220ºC przez ok. 30min.
Przepiękne bagietki, bardzo apetycznie wyglądają. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPorywam jedną i uciekam :)
OdpowiedzUsuń