Galaciki idealne na Święta Wielkanocne. Takie na ostatnią chwilę:) Pomysł znaleziony tutaj.
Składniki (na 10szt.):
- 10 wydmuszek jaj
- filet z kurczaka podwójny
- pieprz, sól do bulionu
- 3 marchewki
- szczypiorek
- kukurydza z puszki
- groszek z puszki
- 8-9 łyżeczek żelatyny na litr bulionu
Robiąc wydmuszki, otwór robić tylko z jednej, szerszej strony. Wydmuszki umyć, wyparzyć i osuszyć. Mięso oczyścić, zalać wodą, ugotować z dodatkiem włoszczyzny, doprawić. Bulion przecedzić (potrzebujemy ok.1 litr), dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Mięso, marchewkę i szczypiorek drobno pokroić. Warzywa i mięso delikatnie wkładać do wydmuszek, zalać przygotowanym wywarem. Po zastygnięciu obraz galaciki ze skorupek.
Nieważne, ile jeszcze razy zobaczę takie galaretkowe jajka - zawsze mi się spodobają i za każdym razem się uśmiechnę;) Wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuńrobiłam też te jajeczka w te minione święta są super...
OdpowiedzUsuńA po co te 5 jajek???
OdpowiedzUsuńA po co te 5 jajek???
OdpowiedzUsuńNo właśnie po co? Już nie ma:)chociaż ugotowane na twardo jajko można dodać do galacików. Wesołych Świąt!
Usuń