sobota, 7 kwietnia 2012

Wielkanocne galaciki

Galaciki idealne na Święta Wielkanocne. Takie na ostatnią chwilę:) Pomysł znaleziony tutaj.


Składniki (na 10szt.):
  • 10 wydmuszek jaj
  • filet z kurczaka podwójny
  • pieprz, sól do bulionu
  • 3 marchewki
  • szczypiorek
  • kukurydza z puszki
  • groszek z puszki
  • 8-9 łyżeczek żelatyny na litr bulionu
Robiąc wydmuszki, otwór robić tylko z jednej, szerszej strony. Wydmuszki umyć, wyparzyć i osuszyć. Mięso oczyścić, zalać wodą, ugotować z dodatkiem włoszczyzny, doprawić. Bulion przecedzić (potrzebujemy ok.1 litr), dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Mięso, marchewkę i szczypiorek drobno pokroić. Warzywa i mięso delikatnie wkładać do wydmuszek, zalać przygotowanym wywarem. Po zastygnięciu obraz galaciki ze skorupek.

5 komentarzy:

  1. Nieważne, ile jeszcze razy zobaczę takie galaretkowe jajka - zawsze mi się spodobają i za każdym razem się uśmiechnę;) Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam też te jajeczka w te minione święta są super...

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. No właśnie po co? Już nie ma:)chociaż ugotowane na twardo jajko można dodać do galacików. Wesołych Świąt!

      Usuń