poniedziałek, 25 czerwca 2012

Tarta z jabłkami

Tarty są zawsze dobrym pomysłem na udane ciasto. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto w połączeniu z aksamitnym budyniem i jabłkami z pewnością zaspokoi ochotę na "coś słodkiego".


Składniki ( na formę o średnicy 30cm):

Ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
Budyń:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 2  średniej wielkości jabłka
  • szczypta cynamonu
Jajko utrzeć z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Do mąki wymieszanej z proszkiem, dodać margarynę, posiekać, dodać masę jajeczną, wyrobić ciasto. Formę delikatnie wysmarować roztopionym tłuszczem i wykleić ciastem. Podpiec przez ok. 20min. w temp. 200ºC.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą część mleka zmiksować z mąką. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Gorący budyń wyłożyć na ciasto, na to ułożyć pokrojone w plastry jabłka i posypać cynamonem. Piec jeszcze przez ok. 15min. w temp. 200ºC. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz