Tarty są zawsze dobrym pomysłem na udane ciasto. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto w połączeniu z aksamitnym budyniem i jabłkami z pewnością zaspokoi ochotę na "coś słodkiego".
Składniki ( na formę o średnicy 30cm):
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 średniej wielkości jabłka
- szczypta cynamonu
Jajko utrzeć z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Do mąki wymieszanej z proszkiem, dodać margarynę, posiekać, dodać masę jajeczną, wyrobić ciasto. Formę delikatnie wysmarować roztopionym tłuszczem i wykleić ciastem. Podpiec przez ok. 20min. w temp. 200ºC.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą część mleka zmiksować z mąką. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Gorący budyń wyłożyć na ciasto, na to ułożyć pokrojone w plastry jabłka i posypać cynamonem. Piec jeszcze przez ok. 15min. w temp. 200ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz