Jeśli tak jak ja należycie do grupy truskawkoholików, którzy tymi owocami nigdy się nie przejedzą polecam lekką budyniową tartę z truskawkami w roli głównej. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, zdążycie ją zrobić nawet dla niespodziewanych gości.
Składniki (na formę o śr. 30cm):
- 250g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 125g margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- truskawki
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Jajko utrzeć z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Do mąki wymieszanej z proszkiem, dodać margarynę, posiekać, dodać masę jajeczną, wyrobić ciasto i wykleić nim formę. Piec ok. 15min. w temp. 200ºC.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksować z mąką. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Gorący budyń wyłożyć na upieczone ciasto, dodać truskawki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, udekorować nią ciasto.
Urocza, przepiękna tarta :)
OdpowiedzUsuń