sobota, 7 kwietnia 2012

Wielkanoc

Ciepłych i radosnych 
Świąt Wielkanocnych 
oraz
udanych wypieków.

Wielkanocne galaciki

Galaciki idealne na Święta Wielkanocne. Takie na ostatnią chwilę:) Pomysł znaleziony tutaj.


Składniki (na 10szt.):
  • 10 wydmuszek jaj
  • filet z kurczaka podwójny
  • pieprz, sól do bulionu
  • 3 marchewki
  • szczypiorek
  • kukurydza z puszki
  • groszek z puszki
  • 8-9 łyżeczek żelatyny na litr bulionu
Robiąc wydmuszki, otwór robić tylko z jednej, szerszej strony. Wydmuszki umyć, wyparzyć i osuszyć. Mięso oczyścić, zalać wodą, ugotować z dodatkiem włoszczyzny, doprawić. Bulion przecedzić (potrzebujemy ok.1 litr), dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Mięso, marchewkę i szczypiorek drobno pokroić. Warzywa i mięso delikatnie wkładać do wydmuszek, zalać przygotowanym wywarem. Po zastygnięciu obraz galaciki ze skorupek.

środa, 4 kwietnia 2012

Kurczaczki

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc czas wziąć się za wielkanocne wypieki. Muffinki kurczaczki  z pewnością ucieszą każde dziecko, a może i dorosłych.  Tak jak obiecałam to wielkanocna odsłona muffinek nadzianych, które znakomicie tu pasują. Kurczaczki są idealną propozycją na zajączka:)
A teraz trochę tradycji...
W rodzinnych stronach, czwartek przed Wielkanocą, nazywany jest zajączkiem. Tego to dnia "zajączek" właśnie zostawia dzieciom słodycze lub drobne upominki. Z dzieciństwa pamiętam dwie różne teorie obchodzenia zajączka. W pierwszej przygotowywało się gniazdko dla zajączka, czyli miejsce gdzie ma on zostawić coś słodkiego. Mogło to być prawdziwe gniazdko gdzieś w ogrodzie, lub też jakieś wybrane miejsce w domu, z siankiem z bibuły, żeby zajączek był pewien, że tam ma zostawić co trzeba. Druga opcja, była bardziej ekscytująca, zajączek sam wybierał miejsce i trzeba było znaleźć swój prezencik. Trzeba przyznać, że czasem doprowadzało to prawie do łez, kiedy rodzeństwo już znalazło a ja nie:), w takich momentach na gniazdko naprowadzali rodzice, skąd oni wiedzieli...
Też szukaliście zajączka? A rodzice wcześnie rano budzili was, mówiąc "wstawaj, właśnie widziałam uciekającego zająca".


Kurczaczki (składniki na 16szt.):
  • 16 muffinek nadzianych z poprzedniego przepisu
Masa:
  • 200g śmietanki kremówki
  • 125g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki soku  + skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
  • galaretka wiśniowa
  • draże śmietankowe
  • kostka czekolady

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach gorącej wody. Serek wymieszać dokładnie z kurkumą i cukrem. Jeśli kolor nie będzie dla Was wystarczająco intensywny można dodać troszkę więcej kurkumy, sprawdzając na bieżąco czy masa nie będzie zbyt gorzka, jeśli tak dodać pudru. Cytrynę sparzyć, skórkę z połowy zetrzeć na tarce, dodać do mascarpone. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, rozmieszaną żelatynę i dokładnie zmiksować.
Masę nakładać na babeczki za pomocą szprycy. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wymieszać, odstawić do stężenia. Z zastygniętej wykroić dzioby i grzebienie. Kostkę czekolady roztopić w mikrofalówce i za pomocą wykałaczki robić źrenice na oczkach z draży. Udekorować. 
Przechowywać w lodówce.


wtorek, 3 kwietnia 2012

Muffinki nadziane

Babeczki nadziane budyniem nie są nowością. Jeśli tylko mamy troszkę czasu możemy przygotować je całkowicie domowym sposobem. Przepis znaleziony tutaj. Na dekorowane babeczki zapraszam jutro:)




Składniki (na ok 16szt.):

  • 300g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 170ml mleka
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • budyń czekoladowy na 0,5l mleka
  • 400ml mleka

Masło roztopić z cukrem, ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać w osobnej misce. Połączyć składniki suche i mokre, wymieszać.
Ugotować budyń wg instrukcji na torebce, używając tylko 400ml mleka. Ostudzić.
Foremkę wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać po łyżce ciasta, na to łyżka budyniu i znowu ciasto. Piec w temp. 180ºC przez ok. 18-20min.

piątek, 16 marca 2012

Cappucino

Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko. 

Składniki (na blaszkę 23x39cm):

Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 300g cukru
  • 6 jajek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 400ml mleka
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
Masa do przełożenia:
  • 250g śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 50g cappucino
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
Masa na wierzch:
  • 250g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do posypania
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać na przemian mąkę przesianą z sodą i kakao, mleko, dżem oraz roztopioną i ostudzoną margarynę, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 45min. w temp. 180ºC. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappucino. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masę mascarpone, na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Tak powstałą masą przełożyć ciasto. 
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Wyłożyć na wierzch ciasta, posypać kakao.

czwartek, 15 marca 2012

Babeczki z budyniem

Najprostsze kruche babeczki z budyniem waniliowym i owocami. Bardzo delikatne i nie za słodkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne i czasochłonne, jak najbardziej polecam.

Składniki (na 30szt):

Babeczki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 225g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
Nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • owoce (brzoskwinie, winogrona, kiwi...)
  • 30g czekolady
Składniki na ciasto zagnieść, zwinąć w wałek, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30min. Po tym czasie wałek ciasta rozkroić na 30 plasterków, każdym wylepić foremkę do babeczki. Piec na złoty kolor w temp. 200ºC. Budynie ugotować wg instrukcji na torebce, ostudzić. Budyń nakładać na babeczki, na to drobno pokrojone owoce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować babeczki. Jeśli chcemy aby babeczki zachowały kruchość najlepiej przygotowywać je w dzień podania, na drugi też będą dobre,ale nie będą już kruche tylko mięciutkie.

sobota, 10 marca 2012

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Dziś krokiety, w moim ulubionym wydaniu. Delikatne naleśniki z aromatycznym farszem. Nie znam osoby, która by się nie skusiła. Polecam.


Składniki (na 25szt.):

Naleśniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50ml oleju
Farsz:
  • 500g kapusty kiszonej
  • 500g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 100g serka topionego śmietankowego lub ziołowego
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • bułka tarta

Składniki na ciasto połączyć i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie, tak powinno być. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, piec cienkie naleśniki, będą blade, nie trzeba ich przypiekać. 
Cebule drobno posiekać, zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki, przyprawić. Dusić przez ok 5min. Kapustę przepłukać, pokroić, dodać pieczarki, dusić przez ok. 15min. Dodać serek topiony, dokładnie wymieszać tak aby się roztopił, w razie potrzeby doprawić. 
Na każdego naleśnika nakładać porcję farszu, zwijać. 
Jajko roztrzepać z mlekiem (ja zawsze doprawiam, aby panierka nie była bez smaku).
Krokiety moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.