Styropian, czyli inaczej oszukany sernik z kokosową nutą.
Przepis spotkałam już na wielu blogach, więc postanowiłam spróbować.
Ciasto jest łatwe i dość szybkie do zrobienia.
Smak moim zdaniem wspaniały, kto jeszcze nie próbował, polecam!
Składniki (na blaszkę 25x30cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 250g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki cukru + cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść
- słoiczek dżemu (u mnie brzoskwiniowy, więc go nie widać)
Masa:
- 1l śmietany 18% (3x330g kubeczek) lub 1l jogurtu
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 duży budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g wiórków kokosowych
Ciasto zagnieść, podzielić na pół.
Jedną część wykleić na blaszce, drugą włożyć do zamrażarki. Ciasto na blaszce posmarować dżemem. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać cukier i miksować przez chwilę. Dodać śmietanę
i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na
spód. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce pozostałą część
ciasta. Piec w 180ºC przez ok. 50min.