Wspaniałe ciasto, które wiele osób już z pewnością zna. Słodkie warstwy przekładańca wymagają zdecydowanie mniej pracy niż się wydaje. A w efekcie oryginalny smak idealnej kompozycji i ciekawy efekt wizualny. Przepis znaleziony tutaj. Polecam!
Składniki (na blaszkę 24x36cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa sezamowa:
- 1 szklanka sezamu
- 1/4 szklanki cukru
- 40g masła/margaryny
- 2 łyżki miodu
Masa chałwowa:
- 150g chałwy
- 1/2 szklanki cukru
- 125g miękkiego masła lub margaryny
Masa kokosowa:
- 2/3 szklanki cukru
- 200g wiórków kokosowych
- 5 białek
- pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części. Sezam, przesmażyć chwilę na patelni z masłem, cukrem i miodem. Połowę ciasta wykleić na blaszce wyłożonej papierem, na to wyłożyć masę sezamową. Piec w temp. 180ºC, przez ok. 15-20min, aby sezam za bardzo się nie przyrumienił.
Drugą połowę ciasta wykleić na blaszce o tych samych wymiarach. Ciasto posmarować dżemem. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Na końcu wymieszać delikatnie z wiórkami i przełożyć na ciasto z dżemem. Piec w temp. 180ºC, przez ok. 15-20min.
Chałwę drobno pokruszyć, utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę. Ostudzone placki przełożyć masą chałwową, w kolejności ciasto z sezamem, masa, ciasto z kokosem. Wierzch posypać cukrem pudrem.
też robiłam, bardzo dobre jest
OdpowiedzUsuńA ja pierwszy raz spotykam sie z tym ciastem - i cos mi sie zdaje, ze nastepne spotkanie bedzie nieco blizsze :)
OdpowiedzUsuńcisto zapowiada sie smakowicie:) i masa sezamowa i chalwowa... ale bedzie pysznie:)
OdpowiedzUsuńcała masa pysznych i różnorodnych warstw a mnie tu już ślinka kapie
OdpowiedzUsuńkurcze nie lubie chhalwy, ale reszta ciasta bardzo w moim guscie ;)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ostatnio z masą budyniową to nie to samo ciasto nie ma charrakterru chałwa się świetnie komponuje z orzechowym sezamem i nie przeszkadza wręcz przeciwnie
UsuńWłaśnie szukam na zastosowanie zapomnianej napoczętej paczki chałwy :) Na pewno upiekę coś, korzystając z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńja nigdy nie mam nadpoczętej chałwy zżeramy ją do końca
UsuńAlinko pamiętaj, ciasto najlepsze jest na 2-3 dzień, jeśli go doczeka, kiedy nieco skruszeje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńREWELACJA , jadłam w sobote na weselu i postanowiłam poszukac przepis POLECAM :)
OdpowiedzUsuńJest boskie! Łatwe nawet dla takiej kucharki jak ja :) a jaki smak...będzie moim popisowym ciastem!
OdpowiedzUsuńA i popieram Malwinę! jak szykujecie je na jakąś okazję to lepiej zrobic je wcześniej. Najlepsze na drugi dzień.
OdpowiedzUsuńSuper...a można jeszcze znać wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńCiasto na blaszkę 24x36cm
OdpowiedzUsuńzrobiłam wszystko jak w przepisie,niestety ciasto się rozpada :(
OdpowiedzUsuńa ja dodatkowo, pomiedzy mase chalwowa a kokosowa dalam ciasto ucierane z karmelizowanymi orzechami na wierzchu.. pyycha :)
OdpowiedzUsuńWitam wszystkich! Ostatnio kiedy robiłam ciasto to masa chałwowa wyszła bardzo rzadka i teraz postanowiłam zrobić je drugi raz więc co zrobić żeby masa była sztywniejsza.
OdpowiedzUsuńi co ty z tym cukrem -do masy sama chałwa to już jest przesłodkie i sypiesz jeszcze cukier puder na wierzch jak to jeść jest arcysłodkie i nieestetyczne beza pewnie jest mokra
OdpowiedzUsuńprzecież dobrze upieczona beza jest piękna sama w sobie- nie wyrównuj jej za bardzo-właśnie jak jest nieregularnie położona to cały efekt ciasta
Trochę za mało kremu ja robię tak- 20 dkg chałwy+kostka masła to idealna ilość i zero cukru
cukier jest w cieście,bezie i chałwa i jeszcze dać słoiczek -200 ml -kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki pod kokos-oba placki dobrze upiec-nie spalić -wtedy beza się nie klei ,a sezam pachnie orzechowo
Wygląda zachęcająco. Takie właśnie zrobię żonie na urodziny, ale się zdziwi! :)
OdpowiedzUsuń