Pierwszym krokiem przy pieczeniu własnego chleba jest przygotowanie zakwasu. Zrobienie domowego zakwasu nie jest niczym trudnym, potrzeba nam tylko wody, mąki żytniej 2000 i czasu. Przy odpowiednim postępowaniu możemy wyhodować silny zakwas, który będzie nam służył latami.
Przygotowanie zakwasu.
Składniki:
-5 łyżek mąki żytniej 2000
-5 łyżek wody letniej przegotowanej
Dzień 1.
Rano do wyparzonego słoika o pojemności 0,8-1,0 litra wsypujemy mąkę żytnią, zalewamy letnią, wcześniej przegotowaną wodą i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Słoik nakrywamy ściereczką i odstawiamy. Wieczorem mieszamy zakwas.
Dzień 2- każdy kolejny
Składniki:
-3 łyżki mąki żytniej 2000
-3 łyżki wody przegotowanej
Rano dodajemy do słoika 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody, mieszamy jak poprzednio i odstawiamy. Ta czynność to tzw. dokarmianie zakwasu. Wieczorem mieszamy zakwas.Powinien mieć dość gęstą konsystencję i charakterystyczny zapach.
Zakwas po dokarmieniu zwiększa swoją objętość, pojawiają się pęcherzyki powietrza i charakterystyczny octowy zapach. 5 dnia nasz zakwas jest już wystarczająco silny, aby móc użyć go do pieczenia chleba.
W przypadku dłuższej nieobecności lub, gdy wiemy, że nie będziemy potrzebowali takiej ilości zakwasu po porannym dokarmianiu chowamy go do lodówki. Może być tam przechowywany 2 tygodnie.
Zakwas przed dokarmieniem. |
Dokarmianie. |
Dokarmiony zakwas. |