Szarlotka to ciasto, które z pewnością nigdy mi się nie znudzi. Słodkie, soczyste jabłka, a do tego bezowa pierzynka gwarantują udany wypiek. Przepis znaleziony na blogu Doroty, dokładnie tutaj.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 30cm):
Ciasto:
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 175g masła lub margaryny
- 4łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1,2kg jabłek
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na ciasto połączyć i dokładnie wyrobić. Uzyskane ciasto schłodzić w lodówce 2 godziny. Formę wysmarować masłem, wykleić ciastem spód i boki. Podpiec ok 15min. w temp. 175º. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Ciasto obsypać bułką tartą, którą zapobiega przesiąkaniu owoców, na to wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopiniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Sztywną pianę wyłożyć na jabłka. Piec ok. 40min. w temp. 175º.