Jeśli lubicie kremowe ciasta to z pewnością was nie zawiedzie. Kakaowe, wilgotne ciasto doskonale uzupełnia lekka masa z mascarpone. Ciasto nie jest słodkie, jest w sam raz dla fanów cappucino i nie tylko.
Ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao
- 300g cukru
- 6 jajek
- 3/4 kostki margaryny
- 400ml mleka
- 3 łyżki dżemu wiśniowego
Masa do przełożenia:
- 250g śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 50g cappucino
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Masa na wierzch:
- 250g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- kakao do posypania
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać na przemian mąkę przesianą z sodą i kakao, mleko, dżem oraz roztopioną i ostudzoną margarynę, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 45min. w temp. 180ºC. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Mascarpone wymieszać dokładnie z proszkiem cappucino. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać masę mascarpone, na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Tak powstałą masą przełożyć ciasto.
Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Wyłożyć na wierzch ciasta, posypać kakao.