Chłodnik to zdecydowanie najlepsze danie na upalne dni. Łatwy i szybki do zrobienia, więc spokojnie przygotujemy go w leniwe, gorące dni. Oryginalny chłodnik litewski powstaje na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany, u mnie delikatniej z jogurtem naturalnym. Polecam.
Składniki (na 4 porcje):
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewek
- 2-3 ogórki gruntowe
- szczypiorek
- koper
- 2 duże jogurty naturalne
- 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
- sól, pieprz, cukier do smaku
Botwinkę dokładnie umyć, liście, łodyżki i buraczki drobno pokroić. Całość gotować w litrze wody przez ok. 10-15min. pozostawić do ostygnięcia. Rzodkiewki i ogórki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek płuczemy, drobno siekamy. Warzywa połączyć z ostudzonym wywarem buraczkowym. Dodać jogurty, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Do zupy można podać ugotowane na twardo jajka.