Muffinki jak zwykle najprostsze i najszybsze. Tym razem kokosowe w wersji z chrupiącą kruszonką. Przepis z drobnymi zmianami, oryginał znaleziony tutaj.
Składniki (na ok. 10szt.):
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g wiórków kokosowych
- 100g cukru
- 200ml mleka
- 2 jajka
- 100g roztopionego masła lub margaryny
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Kruszonka:
- 35g mąki pszennej
- 30g masła
- 20g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, aromat i ostudzone masło, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, wiórkami i cukrem. Połączyć składniki suche i mokre, dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć. Papilotki wypełniać ciastem do ok. 3/4 wysokości, posypywać kruszonką. Piec w temp. 180ºC. przez ok. 20min. Można polać białą czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej.
To już wiem na co wykorzystam zalegające w szafce wiórki kokosowe :)
OdpowiedzUsuń