środa, 8 lutego 2012

Muffinki kokosowe

Muffinki jak zwykle najprostsze i najszybsze. Tym razem kokosowe w wersji z chrupiącą kruszonką. Przepis z drobnymi zmianami, oryginał znaleziony tutaj.


Składniki (na ok. 10szt.):

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70g wiórków kokosowych
  • 100g cukru
  • 200ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g roztopionego masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Kruszonka:

  • 35g mąki pszennej
  • 30g masła
  • 20g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, aromat i ostudzone masło, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, wiórkami i cukrem. Połączyć składniki suche i mokre, dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć. Papilotki wypełniać ciastem do ok. 3/4 wysokości, posypywać kruszonką. Piec w temp. 180ºC. przez ok. 20min. Można polać białą czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej.

1 komentarz:

  1. To już wiem na co wykorzystam zalegające w szafce wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń