Przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami z pewnością Wam się spodoba. Jej przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe, a efekt przepyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis dostałam od cioci Maryli, której jeszcze raz za niego dziękuje:*
Składniki (blaszka 24x40cm):
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 300g żółtego sera
- sól, pieprz, przyprawy
- podwójna pierś z kurczaka
- 300g pieczarek
- cebula
Sos:
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól, pieprz
Jajka ubić mikserem, dodać majonez i drobno start żółty ser. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ważne, aby ten papier był dobrej jakości, najlepiej taki pokryty warstwą silikonową, bo inaczej nie będzie go można oddzielić po pieczeniu, ja użyłam Jana N...). Piec w 180ºC przez ok. 15min., do lekkiego zrumienienia.
Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Na patelni zeszklić wcześniej posiekaną cebulę, dodać pieczarki, pieprz i sól, podusić ok. 10min. Fileta umyć, pokroić i rozbić, jak na kotlety. Przyprawić.
Na upieczony placek serowy nałożyć pierś z kurczaka, a na to odsączone pieczarki, ja dodałam też do nich nieco posiekanej pietruszki. Całość zawinąć formując roladę. Piec w 180ºC jeszcze przez 30-35min.
Czosnek drobniutko posiekać, wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku. Do sosu można dodać majonez. Podawać można zarówno na ciepło jak i po przestygnięciu.
Lepszych zdjęć niestety brak, nie zdążyłam:)
Super roladka! Moja mama też robi podobną - palce lizać!
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ten przepis:) rolada wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńA ja nie znałam takiego przepisu - a brzmi wyjątkowo smacznie...trzy ukochane smaki w jednym, to jest to!
OdpowiedzUsuńWygląda prze-smacznie. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńczy rolade piec w papierze czy bez? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSam placek serowy koniecznie w papierze do pieczenia, gotowej, zwiniętej już rolady, nie trzeba. Ja z przyzwyczajenia papier zostawiam na blaszce na to układam zwiniętą roladę.
OdpowiedzUsuńrolada rewelacyjna, Polecam!
OdpowiedzUsuńposzła w mgnieniu oka!:)
super no i proste wykonanie....
OdpowiedzUsuńo! ale to smaczne, dzisiaj pieklam;) pieklam w papierze zeby sie dobrze skleilo;)polecam wersje ze szpinakiem i serem feta;)
OdpowiedzUsuńBARDZO MI SIĘ SPODOBAŁ TEN PRZEPIS, TEZ UWIELBIAM POLĄCZENIE TYCH 3 SKŁADNIKÓW....NA PEWNO ZROBIĘ NA ŚWIĘTA...POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńPrzepyszne właśnie zrobiłam ;),tyle że bez cebuli i sosu! rewelacja wygląda i smakuje jak danie z restauracji ;),Polecam wszystkim,proste i pyszne ;)))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńpychotka!!!!!! mmmmmmmmmmmmmmmm polecam
OdpowiedzUsuńRolada jest pyszna !! Podawana ciepła z kuleczkami ziemniaczanymi i sałatką grecką , jest wspaniałym ciepłym
OdpowiedzUsuńdaniem . POLECAM !!!!!!
Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłam, wszystkim domownikom roladka bardzo smakowała.Roladkę podałam na talerzu; pokrojony plasterek obok odrobina sosu czosnkowego i odrobina ketchupu( jako kolacja na ciepło).Dzisiaj podam resztę na ciepło ;plasterki roladki , frytki i surówka koperkowa , dodatek sos czosnkowy i ketchup( jako danie obiadowe). Myślę jeszcze o zrobieniu roladki z farszem z sera feta ze szpinakiem. Znakomity łatwy w wykonaniu przepis.Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam troszkę oprószyć żelatyna, Rolada jest bardziej zwarta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mam w planie zrobić na święta tą roladkę w związku z tym mam pytanie jaki ser żółty czy może być salami ?
OdpowiedzUsuńSalami może być jak najbardziej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę się pochwalić zrobiłam dzisiaj na obiad , użyłam sera Salami ... muszę przyznać zabłysnęłam.
OdpowiedzUsuńPodałam z frytkami i surówką z białej kapusty... PYCHOTKA!!!!
Danie bardzo dobre i szybkie.Polecam
OdpowiedzUsuńJEST SUPER!! Ja akurat mam przepis z gazety i na moim stole robi furrorę! :) Mogę polecić :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna. Goście zachwyceni:)
OdpowiedzUsuńlol bardyo smacyne
OdpowiedzUsuńhi ha ho sibada sibada aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa idealne tak smakuje ze chce mi sie spiewac
OdpowiedzUsuńA co z tym sosem???do środka rolady ??
OdpowiedzUsuńSos jest jako dodatek, tak jak ketchup do frytek
UsuńPrzepyszne, dzisiaj zrobiłam na obiad tylko zmodyfikowałam przepis. Zamiast pieczarek dodałam przyprawione mięso mielone - wieprzowe. Dla tych co nie lubią pieczarek lub wolą więcej mięsa.
OdpowiedzUsuńA czy można to przygotować wcześniej i upiec dopiero po np 2 czy 3h?
OdpowiedzUsuń