środa, 5 stycznia 2011

Biszkopt z orzechową masą

Delikatny biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto banalne, szybkie i proste do przygotowania. Bardzo kremowe, ale wcale nie za słodkie.




Składniki (na blaszkę 24x24cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 85g mąki pszennej bez 2 łyżek
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 200g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła lub margaryny
  • dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
  • 300g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Mąki przesiać z proszkiem i kakao, dodawać delikatnie do masy mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 30min. w 180ºC.

W połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozrobioną mąkę, mieszając gotować do zgęstnienia. Pozostawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Orzechy drobno posiekać, połowę przesmażyć na patelni z miodem.
Biszkopt przekroić na dwie części, na dolną nałożyć połowę masy, posypać orzechami i przykryć drugą częścią z nałożonym dżemem. Wierzch pokryć resztą kremu i posypać orzechami z miodem. Schłodzić w lodówce.

4 komentarze:

  1. brzmi pysznie :) a co mogłabyś zaproponować zamiast orzechów (niestety mąż jest na nie uczulony)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,
    masa wcale nie musi być z orzechami. Na pewno warto spróbować migdały, wiórki kokosowe, prażone pestki słonecznika,a nawet ryż preparowany. Możliwości jest wiele. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo ogromnie dziękuję za propozycje :) Będzie z kokosem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń