Składniki (na blaszkę 24x24cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżki wody
- 85g mąki pszennej bez 2 łyżek
- 125g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 200g cukru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g masła lub margaryny
- dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
- 300g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Mąki przesiać z proszkiem i kakao, dodawać delikatnie do masy mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 30min. w 180ºC.
W połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozrobioną mąkę, mieszając gotować do zgęstnienia. Pozostawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Orzechy drobno posiekać, połowę przesmażyć na patelni z miodem.
Biszkopt przekroić na dwie części, na dolną nałożyć połowę masy, posypać orzechami i przykryć drugą częścią z nałożonym dżemem. Wierzch pokryć resztą kremu i posypać orzechami z miodem. Schłodzić w lodówce.
ta posypka musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie :) a co mogłabyś zaproponować zamiast orzechów (niestety mąż jest na nie uczulony)
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńmasa wcale nie musi być z orzechami. Na pewno warto spróbować migdały, wiórki kokosowe, prażone pestki słonecznika,a nawet ryż preparowany. Możliwości jest wiele. Pozdrawiam serdecznie
Ooooo ogromnie dziękuję za propozycje :) Będzie z kokosem :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń