piątek, 17 grudnia 2010

Miodowy kremarz

Dziś po raz kolejny propozycja zdecydowanie świąteczna, 
w końcu najwyższy czas!
Kruche ciasto miodowe przełożone delikatnym kremem z kaszy manny.
Proste, smaczne i efektowne. Przepis znaleziony tutaj.




Składniki (na blaszkę 39x24cm):


Ciasto:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 łyżek miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 125g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 300g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • dżem z czarnej porzeczki

Masło, miód i cukier rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Dodać do mąki wymieszanej z sodą, wymieszać. Dodać jajka i śmietanę, wyrobić ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą rozwałkowywać w natłuszczonej blaszce i piec ok. 12 min. w 180ºC.
Dwie szklanki mleka zagotować. Kaszę rozmieszać w pozostałej szklance i wlać do gotującego mleka, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem, dalej ucierać dodając po łyżce zimnej manny. Gotową masą przełożyć placki i pokryć wierzch ciasta, na spodni placek nałożyć wcześniej dżem. Orzechy przesmażyć na patelni z miodem, lekko przestudzić, wyłożyć na ciasto.

2 komentarze: