Dziś po raz kolejny propozycja zdecydowanie świąteczna,
w końcu najwyższy czas!
Kruche ciasto miodowe przełożone delikatnym kremem z kaszy manny.
Proste, smaczne i efektowne. Przepis znaleziony tutaj.
Składniki (na blaszkę 39x24cm):
Ciasto:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 8 łyżek miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 125g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 szklanki mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 250g masła lub margaryny
- 300g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- dżem z czarnej porzeczki
Masło, miód i cukier rozpuścić na małym ogniu, przestudzić. Dodać do mąki wymieszanej z sodą, wymieszać. Dodać jajka i śmietanę, wyrobić ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą rozwałkowywać w natłuszczonej blaszce i piec ok. 12 min. w 180ºC.
Dwie szklanki mleka zagotować. Kaszę rozmieszać w pozostałej szklance i wlać do gotującego mleka, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masło
utrzeć z cukrem, dalej ucierać dodając po łyżce
zimnej manny. Gotową masą przełożyć placki i pokryć wierzch ciasta, na spodni placek nałożyć wcześniej dżem. Orzechy przesmażyć na patelni z miodem, lekko przestudzić, wyłożyć na ciasto.
cudnie kremowo.
OdpowiedzUsuńŚwietnie apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń