czwartek, 16 grudnia 2010

Test piernikowy cz.3/3


Dziś już ostatni z przepisów na pierniczki, 
dzięki któremu mogłam wypróbować nowe foremki!
Pierniki smaczne, kruche i dość jasne. Przepis znaleziony tutaj.

Składniki:

  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150g  miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 75g margaryny
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko

Mąkę, cukier, sodę i przyprawę zmieszać. W małym garnuszku podgrzać mleko wraz z margaryną (tak, aby się rozpuściła), przestudzić. Do mąki dodać miód, letnie mleko z margaryną, wymieszać tak, aby składniki się połączyły, dodać jajko. Wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować, podsypując mąką, wykrawać pierniki, piec ok. 8-10 min. w 180ºC.

Gotowe pierniki dowolnie ozdobić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz