Dziś już ostatni z przepisów na pierniczki,
dzięki któremu mogłam wypróbować nowe foremki!
Pierniki smaczne, kruche i dość jasne. Przepis znaleziony tutaj.
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150g miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 75g margaryny
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
Mąkę, cukier, sodę i przyprawę zmieszać. W małym garnuszku podgrzać mleko wraz z margaryną (tak, aby się rozpuściła), przestudzić. Do mąki dodać miód, letnie mleko z margaryną, wymieszać tak, aby składniki się połączyły, dodać jajko. Wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować, podsypując mąką, wykrawać pierniki, piec ok. 8-10 min. w 180ºC.
Gotowe pierniki dowolnie ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz