sobota, 4 grudnia 2010

Test piernikowy cz.2/3

Tym razem przepis znaleziony na wspaniałym blogu mojewypieki
Ciasto łatwe w przygotowaniu, szybko i dobrze się wałkowało. 
Pierniki wyszły pyszne, po nocy spędzonej w puszce zmiękły.




Składniki (na 80 sztuk):

  • 550g mąki pszennej
  • 300g miodu 
  • 100g cukru pudru
  • 120g masła lub margaryny
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 20g przyprawa do piernika 
  • 2 łyżeczki kakao

Mąkę przesiać z cukrem, sodą, przyprawą i kakao. Masło roztopić, wlać do mąki, dodać miód i jajko, wyrobić ciasto. Rozwałkowywać na ok. 3mm. podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinać pierniczki, układać na blaszce i piec ok. 10 min. w 180ºC.
Gotowe pierniki dowolnie ozdobić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz