Jak najbardziej polecam!
Składniki (na blaszkę 23x39cm):
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli olejku waniliowego
- ok. 8 średnich jabłek
Jajka utrzeć z cukrem i odrobiną soli na puszystą masę. Do mąki wymieszanej z proszkiem, dodać margarynę, posiekać, dodać masę jajeczną, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić, 1/4 umieścić w zamrażalniku, resztę rozwałkować na blaszce.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i aromatem waniliowym. Pozostałą szklankę zmiksować z mąką. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Gorący budyń wyłożyć na jabłka, na to zetrzeć na tarce ciasto ze zamrażalnika. Piec ok. 45min. w 200ºC. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
bardzo lubię tą szarlotkę...;)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglada:) takie ciacho na pewno jest wspaniale:)
OdpowiedzUsuńTym samym przypomniałam sobie, jak wielką ochotę miałam na to ciasto w pierwszych dniach jesieni ;-) A potem jakoś się rozeszło po kościach i nigdy nie spróbowałam...a szkoda, bo wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwszelkiej maści ciasta z jabłkami są rewelacyjne. i te proste i bardziej skomplikowane. z budyniem musi być bardzooo smacznie;)
OdpowiedzUsuńbudyń lubię na różnych ciastach, ale z szarlotką najlepiej smakuje. pyszności!
OdpowiedzUsuńCiasto pycha od dziś to moja umubiona szarlotka szybka i prosta do zrobienia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDoskonała! Wyjęłam z piekarnika, przestudziłam i wciągnęłam z przyjemnością... na szczęście też mam dużą blaszkę i to nie koniec przyjemności :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCzemu nikt nie pisze na jaka blache
OdpowiedzUsuń