poniedziałek, 8 listopada 2010

Czekokubki

Z pewnością wiele osób zna już ten przepis, a jeśli nigdy nie robiliście czekokubków spróbujcie koniecznie! Chrupiąca czekoladowa skorupka
i aksamitne wnętrze dostarczą niesamowitych doznań smakowych. 
Na dodatek deser ten jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, na pewno oczaruje niespodziewanych gości! 
Przepis Nigelli Lawson.




Składniki (na 3 kubeczki 200ml):

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 125g masła lub margaryny + łyżka do wysmarowania kubków
  • 125g gorzkiej czekolady

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Kubki wysmarować roztopionym masłem. Czekoladę i 125g masła roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać do masy i wymieszać. Wlać do kubków, piec w  200ºC przez ok. 20 min., tak, aby na wierzchu powstała skorupka, a środek pozostał płynny.

6 komentarzy:

  1. szybka pychotka, właśnie skończyłem jeść. Przepychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne te kubki
    a ja ich jeszcze nie znam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne i bardzo słodkie czekokubki :)


    Agata

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy to są jakieś specjalne kubki do pieczenia czy każdy się nada? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście są specjalne kubeczki do zapiekania, ale spokojnie możne użyć grubszych, porcelanowych od herbatki;)

    OdpowiedzUsuń