Z pewnością wiele osób zna już ten przepis, a jeśli nigdy nie robiliście czekokubków spróbujcie koniecznie! Chrupiąca czekoladowa skorupka
i aksamitne wnętrze dostarczą niesamowitych doznań smakowych.
i aksamitne wnętrze dostarczą niesamowitych doznań smakowych.
Na dodatek deser ten jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, na pewno oczaruje niespodziewanych gości!
Przepis Nigelli Lawson.
Składniki (na 3 kubeczki 200ml):
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 125g masła lub margaryny + łyżka do wysmarowania kubków
- 125g gorzkiej czekolady
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Kubki wysmarować roztopionym masłem. Czekoladę i 125g masła roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać do masy i wymieszać. Wlać do kubków, piec w 200ºC przez ok. 20 min., tak, aby na wierzchu powstała skorupka, a środek pozostał płynny.
szybka pychotka, właśnie skończyłem jeść. Przepychotka
OdpowiedzUsuńfajne te kubki
OdpowiedzUsuńa ja ich jeszcze nie znam
zostało cos jeszcze?
OdpowiedzUsuńmniam
Fajne i bardzo słodkie czekokubki :)
OdpowiedzUsuńAgata
A czy to są jakieś specjalne kubki do pieczenia czy każdy się nada? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście są specjalne kubeczki do zapiekania, ale spokojnie możne użyć grubszych, porcelanowych od herbatki;)
OdpowiedzUsuń