piątek, 5 listopada 2010

Babka z białek

Dobry pomysł na wykorzystanie białek, które często zostają po pieczeniu innych ciast. Babeczka jest bardzo smaczna i  łatwa w przygotowaniu. Przepis od mojej babci:)





Składniki:
  • 8 białek 
  • 1,5 szklani cukru
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 kieliszek wódki
  • olejek lub sok cytrynowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki maku
  • 2 łyżki kokosu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki czerwonego kisielu
  • pół słoiczka wydrylowanych wiśni

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier dalej miksując. Na przemian dodawać mąkę z proszkiem i olej, delikatnie miksując. Na koniec wlać wódkę i olejek, wymieszać. Masę podzielić na cztery części.
Do pierwszej dodać 3 żółtka i 3 łyżki mąki, zmiksować.
Do drugiej mak i kokos. 
Do trzeciej 1 łyżkę kakao.
Do ostatniej 2 łyżki kisielu.
Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto w kolejności białe, makowe, kakaowe, wiśnie, owocowe. Ja zrobiłam w innej kolejności, gdzie mak był na spodzie, moim zdaniem za bardzo się spiekł, więc lepiej go tam nie dawać. Piec ok. 45min. w 190ºC. Po ostudzeniu polukrować.


8 komentarzy:

  1. pięknie wygląda w przekroju!

    OdpowiedzUsuń
  2. i wygląda smakowicie =)
    przydatny przepisik, białka często idą po prostu na jajecznicy ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. jej wnętrze naprawdę wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być fajna, bo tylko z białek - więc lżejsza. Prześlicznie wygląda przekrojona.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale ona kolorowa! przepis zachowuję, bo rzeczywiście czasem nie wiadomo co zrobić z białkami

    OdpowiedzUsuń