Kremówka zwana przez niektórych napoleonką.
Kruche ciasto przełożone pysznym kremem budyniowym.
Idealna propozycja do niedzielnej kawy.
Przepis znaleziony tutaj
Składniki (na blaszkę 25x40cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- cukier puder do posypania
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 50g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i wykleić nimi blaszki wyłożone papierem, ponakłuwać widelcem. Piec w 200ºC przez ok. 20 min.
Dwie szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. Pozostałe mleko, 2 jajka, budyń waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Wlać do gotującego mleka i jeszcze chwilę gotować do zgęstnienia, uważać, aby nie przypalić. Gorącą masę wyłożyć na ciasto, nakryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Najlepsza na drugi dzień, kiedy placki nieco skruszeją.
ślinianki pracują na sam widok, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoje ślinianki to nie tylko pracują, one wariują :P
OdpowiedzUsuńTo jedno z najlepszych i najprostszych ciast? deserów? sama nie wiem...
przepysznie i słodko.
OdpowiedzUsuńprzydałaby się taka kremówka do porannej niedzielnej kawki;)
OdpowiedzUsuń