niedziela, 7 listopada 2010

Kremówka


Kremówka zwana przez niektórych napoleonką.
Kruche ciasto przełożone pysznym kremem budyniowym.  
Idealna propozycja do niedzielnej kawy. 
Przepis znaleziony tutaj



Składniki (na blaszkę 25x40cm):

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania

Krem:
  • 3 szklanki mleka 
  • 50g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i wykleić nimi blaszki wyłożone papierem, ponakłuwać widelcem. Piec w 200ºC przez ok. 20 min.




Dwie szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. Pozostałe mleko, 2 jajka, budyń waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Wlać do gotującego mleka i jeszcze chwilę gotować do zgęstnienia, uważać, aby nie przypalić. Gorącą masę wyłożyć na ciasto, nakryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Najlepsza na drugi dzień, kiedy placki nieco skruszeją.



4 komentarze:

  1. ślinianki pracują na sam widok, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ślinianki to nie tylko pracują, one wariują :P
    To jedno z najlepszych i najprostszych ciast? deserów? sama nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. przydałaby się taka kremówka do porannej niedzielnej kawki;)

    OdpowiedzUsuń