Calzone to pizza w kształcie pieroga, dobry pomysł na sycące danie.
W mojej wersji nadzienie meksykańskie, ale można je dowolnie zmieniać, tak jak lubicie!
Przepis na ciasto znaleziony tutaj.
Składniki (na 4 sztuki):
Ciasto:
- 450g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16g świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 250ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- 300g mięsa mielonego
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 200g pieczarek
- 150g żółtego sera
- 1 pomidor, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, papryka, bazylia, oregano
- oliwa
Cebulę posiekać drobno, zeszklić na patelni z oliwą. Dodać umyte i posiekane drobno pieczarki, posolić i podsmażyć. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso, przyprawić. Dodać przygotowane pieczarki, kukurydzę i fasolę, wymieszać dokładnie, podsmażyć chwilę wszystko razem, w razie potrzeby doprawić. Pomidora umyć, obrać ze skórki i zmiksować z czosnkiem, koncentratem i przyprawami. Ser zetrzeć na tarce.
Mąkę przesiać z solą, dodać drożdże, wymieszać (ze świeżych drożdży zrobić rozczyn). Zrobić dołek wlać mleko i oliwę, zagnieść miękkie ciasto. Pozostawić w naczyniu przykryte ściereczką, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić, podzielić na cztery części, każdą z nich rozwałkowywać na koło średnicy ok. 20cm.
Środki placków smarować sosem pomidorowym. Na jednej połowie nakładać nadzienie, posypać serem i zaklejać brzegi.
Układać na blaszce, wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w 200ºC przez ok. 25 min. Podawać z dowolnymi sosami, u mnie był to jogurtowy sos czosnkowy.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńchetnie bym zjadla takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuń