środa, 24 listopada 2010

Calzone - nasze ulubione

Calzone to pizza w kształcie pieroga, dobry pomysł na sycące danie.
W mojej wersji nadzienie meksykańskie, ale można je dowolnie zmieniać, tak jak lubicie!
Przepis na ciasto znaleziony tutaj.



Składniki (na 4 sztuki):


Ciasto:

  • 450g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16g świeżych
  • 2 łyżki oliwy 
  • 250ml ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 300g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 200g pieczarek
  • 150g żółtego sera
  • 1 pomidor, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, papryka, bazylia, oregano
  • oliwa

Cebulę posiekać drobno, zeszklić na patelni z oliwą. Dodać umyte i posiekane drobno pieczarki, posolić i podsmażyć. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso, przyprawić. Dodać przygotowane pieczarki, kukurydzę i fasolę, wymieszać dokładnie, podsmażyć chwilę wszystko razem, w razie potrzeby doprawić. Pomidora umyć, obrać ze skórki i zmiksować z czosnkiem, koncentratem i przyprawami. Ser zetrzeć na tarce.
Mąkę przesiać z solą, dodać drożdże, wymieszać (ze świeżych drożdży zrobić rozczyn). Zrobić dołek wlać mleko i oliwę, zagnieść miękkie ciasto. Pozostawić w naczyniu przykryte ściereczką, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić, podzielić na cztery części, każdą z nich rozwałkowywać na koło średnicy ok. 20cm. 


Środki placków smarować sosem pomidorowym. Na jednej połowie nakładać nadzienie, posypać serem i zaklejać brzegi. 


Układać na blaszce, wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem, piec  w 200ºC przez ok. 25 min. Podawać z dowolnymi sosami, u mnie był to jogurtowy sos czosnkowy.


2 komentarze: