wtorek, 23 listopada 2010

Kokosanki

Ciasteczka chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie.
Zaskakująco łatwe i szybkie w przygotowaniu, świetny sposób na wykorzystanie białek.




Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 białka

Margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier i mleko, ciągle mieszając. Nie dopuścić do zagotowania, wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, masa będzie bardzo gęsta. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ostudzoną masą kokosową. Formować ciasteczka, piec  temp. 180ºC, na blaszce wyłożonej papierem, aż się przyrumienią.


10 komentarzy:

  1. dawno nie robiłam kokosanek. pyszne są takie aromatyczne słodkości;)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię tą kokosową prostotę.

    OdpowiedzUsuń
  3. :) u mnie dziś też kokosanki...bardzo podobne. Bradzo lubię...chyba zaraz sięgnę po jedną...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zobaczyłam i upieklam:) Urzekły mnie-sa przepyszne,szybkie i uzależniające :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chrupka77 bardzo się cieszę, tak są uzależniające, coś o tym wiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Są aż ZA bardzo uzależniające, niestety :P
    Bo o tym, że pyszne, to wie każdy kto spróbował...

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedy się dorwę do kokosanek... ciężko mnie od nich wtedy odciągnąć xd
    mmm... pysznie kokosowe...

    OdpowiedzUsuń
  8. wezme sobie kilka tych pysznosci i pochrupie ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy ktoś próbował z otrębami zamiast kokosu, nie gotuje się go tylko dosypuje na sam koniec - smakują jak z orzechami :) a kokosanki są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę spróbować Twojego sposobu. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń