piątek, 14 stycznia 2011

Tort muzyczny

Tort urodzinowy dla naszej Karolki:*
Delikatny biszkopt, przełożony kremem z białą czekoladą i brzoskwiniami. Całość otoczona masą cukrową z muzycznymi akcentami. 
Przepis z moimi modyfikacjami, oryginalne przepisy na biszkoptmasę.




Składniki:
Biszkopt rzucany (blaszka o wymiarach 16x40cm):

  • 7 jajek
  • 220g cukru
  • 180g mąki pszennej bez 1 łyżki
  • 65g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
Krem:
  • 100g białej czekolady
  • 200ml śmietanki kremówki
  • fix do śmietanki
  • 125g masła
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 50g pokruszonych płatków migdałowych
  • brzoskwinie z puszki
Masa cukrowa:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70ml wody
  • 50g glukozy w proszku
  • 3 łyżeczki margaryny
  • ok. 700g cukru pudru
  • olejek migdałowy (do smaku, wystarczy 1/3)
  • kakao
  • kilka kostek czekolady na polewę

Białka rozdzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie żółtka ciągle miksując. Do masy powoli przesiewać mąki wymieszane z kakao, mieszać drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem, piec w 180ºC przez ok. 30min. (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić w blaszce na podłogę (z wysokości ok. 60cm), wystarczy raz, ja dla pewności i trochę dla zabawy robię to dwa razy. Biszkopt włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Zimny przekroić na trzy blaty.
Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietance na małym ogniu, pilnować by nie przypalić. odstawić do ostygnięcia, a następnie dobrze schłodzić w lodówce. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałej ilości rozprowadzić mąkę. Mieszaninę wlać na gotujące mleko, wymieszać i pogotować do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia. 
Śmietankę ubić z dodatkiem fixu. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Z tak powstałej masę odłożyć kilka łyżek do posmarowania tortu pod masę cukrową, resztę połączyć delikatnie z ubitą śmietanką i płatkami migdałów, schłodzić w lodówce przez ok. 20min. Po tym czasie przełożyć nią blaty tortu, układając na nich pokrojone brzoskwinie.


Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia. Następnie naczynie z nią postawić nad parą wodną, ja żelatynę rozpuszczam w małym garnku, który ustawiam na innym z gotującą wodą. Do żelatyny dodać glukozę cały czas mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Nie można dopuścić by masa się zagotowała! Ciągle mieszając dodać margarynę i olejek. Dokładnie rozmieszać i zdjąć znad pary,  stopniowo dodawać przesiany cukier puder ciągle mieszając (wyrabiając), aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Część masy zabarwić, dodając podczas wyrabiania kakao. Jeśli masa będzie odpowiednio plastyczna nie trzeba dodawać reszty cukru. Gotową masę wałkować na blacie posypanym mąką ziemniaczaną, aż do uzyskania pożądanej grubości (lepiej żeby była cienka, gdyż jest bardzo słodka, aczkolwiek nie może się przerywać), a następnie przenieść za pomocą wałka na tort posmarowany masą budyniową. Masę przeniesioną na tort należy odpowiednio ułożyć i ugładzić, tak aby dobrze przylegała. 


Czekoladę roztopić nad parą wodną, za pomocą strzykawki dowolnie dekorować polewą.


2 komentarze: