Kolejna odsłona domowych bułeczek z ziarnami, tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Przepis z moimi modyfikacjami, oryginalny znaleziony tutaj.
Składniki (na 16 bułeczek):
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 20g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
- 20g drożdży świeżych
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- płatki owsiane, mak, sezam do posypania
W misce rozmieszać płatki owsiane, miód, masło, sól i wodę. Odstawić do ostygnięcia. Z drożdży, letniej wody zrobić rozczyn, odstawić na 5min. Następnie wlać do miski z płatkami, dodać siemię, wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich formować w kulę i układać na blaszce. Bułeczki pozostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie każdą posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami, makiem i sezamem. Piec ok. 20min. w 180ºC.
Bardzo lubię bułeczki z płatkami owsianymi (zwłaszcza tymi w miąższu), są długo miękkie i świetnie się przechowują.. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPysnzie wyglądają - chętnie bym sprobowała!
OdpowiedzUsuńsmakowite buleczki:)
OdpowiedzUsuń