środa, 26 stycznia 2011

Zdrowe bułeczki 2

Kolejna odsłona domowych bułeczek z ziarnami, tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Przepis z moimi modyfikacjami, oryginalny znaleziony tutaj.



Składniki (na 16 bułeczek):

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 20g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 20g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • płatki owsiane, mak, sezam do posypania

W misce rozmieszać płatki owsiane, miód, masło, sól i wodę. Odstawić do ostygnięcia. Z drożdży, letniej wody zrobić rozczyn, odstawić na 5min. Następnie wlać do miski z płatkami, dodać siemię, wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich formować w kulę i układać na blaszce. Bułeczki pozostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 20min. Po tym czasie każdą posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami, makiem i sezamem. Piec ok. 20min. w 180ºC.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię bułeczki z płatkami owsianymi (zwłaszcza tymi w miąższu), są długo miękkie i świetnie się przechowują.. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysnzie wyglądają - chętnie bym sprobowała!

    OdpowiedzUsuń