czwartek, 6 stycznia 2011

Zdrowe bułeczki

Nie są to pierwsze bułki jakie upiekłam, ale z pewnością zaliczę je do wyjątkowo dobrych. Łatwe do zrobienia, zdrowe, a przede wszystkim takie domowe. Przepis z moimi modyfikacjami na podstawie znalezionego tutaj.
Polecam!



Składniki (na 16 bułeczek):

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • mak, sezam, słonecznik do posypania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki i miód, wymieszać. Odstawić na 15min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąki wymieszać dodać rozczyn, ciepłą wodę, roztrzepane jajko, siemię i sól, wymieszać. Na końcu dodać ostudzone masło, wyrobić elastyczne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż do podwojenia objętości. 



Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, każdą formować w kulkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można przykryć i pozostawić na ok. 20min. Tuż przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać (siemię, mak, sezam, słonecznik). Piec ok. 20min. w 180ºC.


4 komentarze:

  1. cudnie wygladaja:) i tak pysznie, ze porywam kilka i bede miec na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne śniadanie z takimi bułeczkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ,ja smaruję je pachnącym masełkiem Pilos,mniam....

    OdpowiedzUsuń