Nie są to pierwsze bułki jakie upiekłam, ale z pewnością zaliczę je do wyjątkowo dobrych. Łatwe do zrobienia, zdrowe, a przede wszystkim takie domowe. Przepis z moimi modyfikacjami na podstawie znalezionego tutaj.
Polecam!
Składniki (na 16 bułeczek):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- pół szklanki siemienia lnianego
- mak, sezam, słonecznik do posypania
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki i miód, wymieszać. Odstawić na 15min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąki wymieszać dodać rozczyn, ciepłą wodę, roztrzepane jajko, siemię i sól, wymieszać. Na końcu dodać ostudzone masło, wyrobić elastyczne ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części, każdą formować w kulkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można przykryć i pozostawić na ok. 20min. Tuż przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać (siemię, mak, sezam, słonecznik). Piec ok. 20min. w 180ºC.
cudnie wygladaja:) i tak pysznie, ze porywam kilka i bede miec na sniadanko:)
OdpowiedzUsuńMmm, apetyczne! :)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie z takimi bułeczkami.
OdpowiedzUsuńPyszne ,ja smaruję je pachnącym masełkiem Pilos,mniam....
OdpowiedzUsuń