niedziela, 16 stycznia 2011

Mini ptysie z budyniem i brzoskwiniami

Pyszne, maleńkie ptysie z ciasta parzonego. Smaku nadaje im lekki budyń brzoskwiniowy. Łatwe do zrobienie, a efektowne. Polecam! Znikają w oka mgnieniu:)



Składniki (na ok. 75szt. małych ptysiów):
  • 1 szklanka wody
  • 100g masła lub margaryny
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 jajek

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego (ja użyłam syropu po owocach w puszce)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • brzoskwinie z puszki

Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzić do wrzenia w garnku. Szybkim ruchem dodać wcześniej przesianą mąkę i dokładnie rozprowadzić, gotując dalej na małym ogniu. Gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Po 5min. dodawać po jednym jajku, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Za pomocą szprycy lub łyżki nakładać na blaszkę wysmarowaną margaryną i przelaną wodą, niewielkie porcje ciasta, zachowywać odstępy. Piec w 200ºC przez ok. 20min, do zrumienienia. 


Szklankę mleka i soku zagotować z cukrem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką i aromatem waniliowym. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Brzoskwinie pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z budyniem. Krem schłodzić.
Zimne ptysie nadziewać kremem za pomocą szprycki, jeśli takiej nie posiadamy można je przekroić i nakładać nadzienie łyżką. Oprószyć cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. nie dziwię się że szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto dobre, jedank krem mi srednio smakowal. Chyba by byl lepszy smietankowy. Ja takze posmarowalem czekolada na wierzchu zeby lepiej smakowalo. Raz sprobowalem ale juz wiecej bym z tym kremem nie zrobil.

    OdpowiedzUsuń