Składniki (na ok. 80szt.):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75g miękkiego masła lub margaryny
- 120g drobno startego żółtego sera
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól do posypania
Suche składniki zmieszać, dodać masło, ser i wodę, zmiksować (świetnie nadają się do tego końcówki mieszające). Ciasto przykryć folią i włożyć do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie rozwałkowywać cienko na blaszce. Kroić w kwadraty, trójkąty, wycinać foremkami, można też zrobić paluchy.
Przed pieczeniem ponakłuwać widelcem, posypać solą, papryką lub innymi ulubionymi dodatkami. Piec ok. 5-10min. w 220ºC. Podawać z dowolnym dipem. Można je przechowywać kilka dni w zamkniętym pudełku.
Wyglądają dobrze, muszą świetnie smakować. Jestem wielką fanką tego typu słonych przekąsek.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne krakersy :)
OdpowiedzUsuńAgata
Kolejna, rewelacyjna propozycja! Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń