sobota, 29 stycznia 2011

Krakersy

Pyszna przekąska na imprezę lub do oglądania ciekawego filmu. Przepis genialny, znaleziony tutaj.



Składniki (na ok. 80szt.):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75g miękkiego masła lub margaryny
  • 120g drobno startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól do posypania

Suche składniki zmieszać, dodać masło, ser i wodę, zmiksować (świetnie nadają się do tego końcówki mieszające). Ciasto przykryć folią i włożyć do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie rozwałkowywać cienko na blaszce. Kroić w kwadraty, trójkąty, wycinać foremkami, można też zrobić paluchy. 


Przed pieczeniem ponakłuwać widelcem, posypać solą, papryką lub innymi ulubionymi dodatkami. Piec ok. 5-10min. w 220ºC. Podawać z dowolnym dipem. Można je przechowywać kilka dni w zamkniętym pudełku.


3 komentarze:

  1. Wyglądają dobrze, muszą świetnie smakować. Jestem wielką fanką tego typu słonych przekąsek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne krakersy :)

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna, rewelacyjna propozycja! Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń