Jeszcze całkiem niedawno znałam placki ziemniaczane wyłącznie w wersji wielkopolskich plyndzy z cukrem. Po spróbowaniu wersji na ostro z mięsnym sosem, postanowiłam sama przygotować takie danie. Myślę, że wyszło całkiem smacznie i z pewnością takie placki powrócą na nasz stół jeszcze nie raz. Polecam!
Placki:
- 1,5kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 8 łyżek mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 500g mięsa z łopatki
- 2 cebule
- 1 czerwona, zielona i żółta papryka
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki + 1/3 szklanki wody
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę. Jajka roztrzepać z mąką i przyprawami, dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
Mięso umyć, pokroić. W 1/3 szklanki oliwy rozmieszać przyprawy, posiekaną cebulę i czosnek, dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 1h. Paprykę umyć i drobno pokroić. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać paprykę, dusić ok. 20min. od czasu do czasu dodawać wody. Kiedy mięso zmięknie zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, dokładnie wymieszać, pogotować jeszcze 2min. Placki podawać na ciepło przełożone sosem z mięsem.
Placki i gulasz to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńgulasz koniecznie z kociołka ;)
http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html