czwartek, 19 stycznia 2012

Rogale

A dlaczego by nie upiec rogalików na śniadanie? Mięciutkich, mlecznych idealnych do masełka i dżemu. Rewelacyjny przepis znaleziony tutaj. Zdecydowanie polecam. 


Składniki (na 12szt.):
  • 580g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 10g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 60g roztopionego masła + ok. 30g na posmarowanie rogali wewnątrz
  • 1 jajko
  • sezam lub mak do posypania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić na chwilę. Jajka roztrzepać, dodać sól, mleko, cukier i olej. Dodawać stopniowo mąkę i drożdże, a na końcu ostudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą uformować w kulkę i rozwałkować na owalny placek, posmarować roztopionym masłem, następnie zwinąć wzdłuż krótszego boku, jak naleśnika. Uformować rogalik. Położyć na blaszce wyłożonej papierem i przykryć ściereczką na ok. 20 min. Tuż przed pieczenie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec ok. 20-23 min. w temp. 200ºC. 

1 komentarz:

  1. Zgadzam się, nie ma to jak pyszne, domowe rogaliki na śniadanie:) Coś wspaniałego:)

    OdpowiedzUsuń