środa, 9 maja 2012

Tarta szparagowo-pieczarkowa

W propozycjach na wiosenny, lekki obiad nie może zabraknąć tarty. Delikatne ciasto ze szparagowo-pieczarkowym farszem z pewnością przypadnie Wam do gustu.



Składniki (na blaszkę o średnicy 28cm):

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 1 żółtko 
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 400g pieczarek
  • kilka sztuk białych szparag
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
Baza:
  • 3 jajka
  • 400g śmietany 12%
  • 100g żółtego sera

Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki (nie muszą się one idealnie połączyć, ważne by nie ogrzewać ciasta zbyt długo). Pieczarki i szparagi umyć i obrać. Połowę cebuli drobno pokroić, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą, dodać pokrojone pieczarki, przyprawić do smaku. Dusić przez ok. 10min. Szparagi sparzyć, przekroić wzdłuż. Formę wylepić ciastem, pamiętając o brzegach. Podpiec w temp. 180ºC przez ok. 15min. Następnie wyłożyć na ciasto szparagi oraz odsączone pieczarki, a także resztę cebuli, posiekanej w piórka. Jajka utrzeć ze śmietaną, dodać starty ser, zalać tartę. Piec temp. 180ºC przez ok. 15-20min.

2 komentarze:

  1. Swietny pomysl na szparagi - a teraz, w sezonie, takich pomyslow wlasnie mi potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podzielam zdanie. Świetny pomysł na świeże szparagi

    OdpowiedzUsuń