Dziś mieliśmy ochotę na bułeczki czosnkowe. Bardzo łatwe do zrobienia, a smak najlepszy, bo domowy. Przepis z moimi modyfikacjami, oryginał znaleziony tutaj.
Składniki:
- 450g mąki pszennej razowej (można użyć zwykłej pszennej)
- 350ml mleka
- klika ząbków czosnku
- 5g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- po 0,5 łyżeczki majeranku, natki pietruszki (może być suszona), bazylii
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Mleko zagotować z roztartym czosnkiem, gotować na małym ogniu kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Suche składniki wymieszać. Do letniego mleka dodać miód, olej i roztrzepane jajko. Wlać do suchych składników. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 45min. Po tym czasie jeszcze chwilkę wyrabiać, ciasto podzielić na 12 części. Każdą formować na kształt bułeczki. Układać na blaszce posypanej mąką, można zostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec 20-25min. w temp. 200ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz