Składniki (tortownica o średnicy 23cm):
- 350g ciastek czekoladowych (u mnie czekoladowe ciasteczka owsiane)
- 120g masła lub margaryny
- 500g sera (ja użyłam takiego do serników z wiadereczka)
- 300ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100g białej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
- 200g ciastek czekoladowych
350g ciasteczek drobno pokruszyć. Masło roztopić, połączyć z pokruszonymi ciastkami. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy, wstawić do lodówki.
Ser zmiksować ze śmietanką, cukrem pudrem i wanilinowym. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, przestudzoną dodawać stopniowo do masy serowej, miksować. Żelatynę rozprowadzić w 5 łyżkach gorącej wody, wlewać delikatnie do masy, ciągle miksując. Pozostałe ciastka połamać, dodać do masy, wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 3h.
Piękny, i musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńo, jaki on ładny!
OdpowiedzUsuń