sobota, 15 października 2011

Pieczone jabłka w cieście

Na tę jesienną porę proponuję Wam deser, który od razu zawładnął moim podniebieniem. Z pewnością każdemu osłodzi zimne i deszczowe dni. Prosty do przygotowania i bardzo efektowny. Nie pozostało Wam nic innego jak tylko biec po jabłka.

Składniki (na 5-6 porcji):

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g margaryny
  • 1 jajko
  • 5-6 większych jabłek
  • mus jabłkowy lub dżem
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka rodzynek
  • cukier puder 

Z mąki, cukru, margaryny i jajka zagnieść kruche ciasto, podzielić na 6 równych części. Jabłka dokładnie umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pozostawiając fragment przy ogonku. Tak powstałe dziurki obsypać cynamonem i napełnić musem jabłkowym z dodatkiem rodzynek. Każdą część ciasta delikatnie rozpłaszczyć dłonią i obłożyć nią jabłko. Tak przygotowane owoce wyłożyć na blaszkę, piec w temp. 200ºC przez ok. 15min. Gorące jabłka ostrożnie wykładać na talerzyki, oprószyć cukrem pudrem. Polecam podawać z lodami waniliowymi.

5 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na zwykłe, proste jabłka:) JA bym uzupełniła środek kajmakiem lub żurawiną.. kombinacja chyba dowolna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda i idealne na otaczająca nas pogodę :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny deser. Aż nabrałam ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny deser. Aż nabrałam ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis który na zawsze zagoscil w mojej kuchni. Dziekuje!!!

    OdpowiedzUsuń