Pierwsze ciasteczka upieczone w nowym piekarniku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne. Ja znam je jako szarlotki, nie wiem skąd ta nazwa, ale mi się podoba. Polecam.
Składniki (na 50szt.):
- 250g masła lub margaryny
- 400g mąki
- 125g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 żółtka
Z masła, mąki, cukru i żółtek zagnieść ciasto, podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, zagnieść. Ciasto białe i czarne podzielić na kilka równych części, brać po jednej porcji każdego, uformować wałeczek złożony z obu ciast. Wałeczki z ciasta kroić formując okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15min. w temp. 180ºC.
Dla mnie będą cielaczkami albo łaciatkami ;-)
OdpowiedzUsuńO tak, cielaczki fajna nazwa :) ale i szarlotki brzmią uroczo :)
OdpowiedzUsuńDodam jeszcze 2 rzeczy do ciasteczek. Mianowicie po uformowaniu już dwukolorowych wałeczków warto je oprószyć cukrem a następnie schłodzić w lodówce. I dopiero potem piec :) Szarlotki ciasteczka są pyszne ;)
OdpowiedzUsuń