niedziela, 9 października 2011

Szarlotki

Pierwsze ciasteczka upieczone w nowym piekarniku. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne. Ja znam je jako szarlotki, nie wiem skąd ta nazwa, ale mi się podoba. Polecam.


Składniki (na 50szt.):
  • 250g masła lub margaryny
  • 400g mąki
  • 125g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 żółtka
Z masła, mąki, cukru i żółtek zagnieść ciasto, podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, zagnieść. Ciasto białe i czarne podzielić na kilka równych części, brać po jednej porcji każdego, uformować wałeczek złożony z obu ciast. Wałeczki z ciasta kroić formując okrągłe ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15min. w temp. 180ºC.

3 komentarze:

  1. Dla mnie będą cielaczkami albo łaciatkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, cielaczki fajna nazwa :) ale i szarlotki brzmią uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodam jeszcze 2 rzeczy do ciasteczek. Mianowicie po uformowaniu już dwukolorowych wałeczków warto je oprószyć cukrem a następnie schłodzić w lodówce. I dopiero potem piec :) Szarlotki ciasteczka są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń