wtorek, 8 listopada 2011

Blok kokosowy

Jak już pisałam takie desery są uzależniające. Tym razem blok kokosowy, który był dla mnie niespodzianką po ciężkim dniu. Zapewniam, poprawia humor.

Składniki:

  • 100g mleka w proszku
  • 35g wiórków kokosowych
  • 10g płatków migdałów
  • 70g herbatników
  • 35g margaryny
  • 25g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • kilka kropli olejku waniliowego
Margarynę roztopić w rondelku z wodą i cukrem, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Wiórki i płatki migdałów prażyć przez chwilę na suchej patelni, tak aby zbyt mocno się nie przyrumieniły. Przesypać do mleka, dodać kilka kropli aromatu i 30g pokruszonych herbatników, wymieszać. Dodać wcześniej przygotowaną margarynę z wodą i cukrem, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do plastikowego pojemniczka, na wierzchu poukładać pozostałe herbatniki. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.


7 komentarzy:

  1. Musiało być pyszne! Uwielbiam kokos, a w takiej postaci to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blok czekoladowy uwielbiam, kokos również, ale nie wpadłam na to żeby to połączyć :D Super pomysł, poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czuje, że baaaardzo polubiłabym ten Twój blok :D

    OdpowiedzUsuń
  4. o nie znałam, a chyba bym zjadła nie jeden kawałek tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mogłabyś powiedzieć jak pokaźna wychodzi porcja z tych składników?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tych składników wychodzi blok o powierzchni standardowego litrowego pudełka do lodów i wysokości ok. 4cm.

    OdpowiedzUsuń