środa, 9 listopada 2011

Muffinki marchewkowe

Muffinki jak zwykle szybko zrobione i jeszcze szybciej zjedzone. Tym razem marchewkowe z aromatyczną skórką pomarańczową. Polecam.


Składniki (na 16 szt.):

  • 220g marchewki startej na grubych oczkach
  • 30g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100g margaryny
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 240g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu + 0,5 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki soku marchwiowego + 4 łyżki cukru pudru  na lukier

Marchewkę umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać skórkę pomarańczową i sok cytrynowy, wymieszać. Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wymieszać z marchewką i margaryną. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami, połączyć z masą marchewkową. Foremkę wyłożyć papilotkami, nakładać masę do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 min. w temp. 200ºC. Sok marchwiowy wymieszać z pudrem, lukrować ostudzone muffinki można posypać skórką pomarańczową. 

1 komentarz:

  1. Podoba mi się ten przepis. Czy te babeczki smakują podobnie do ciasta marchewkowego?
    Przy okazji, uroczy miś w tle. ;)

    OdpowiedzUsuń