Na to popularne ciasto każdy ma swój sprawdzony przepis. Dziś przedstawiam mój, a raczej mojej mamy. Bardzo łatwy do zrobienia, a smak jest uzależniający. Polecam.
Składniki (na blaszkę 24x36cm):
Ciasto:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
Masa:
- 250g margaryny
- 1 puszka mleka skondensowanego gotowanego
- 300g herbatników
Polewa:
- 30g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka śmietanki
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukier i żółtka, olej i wodę ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo, mąkę przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 180ºC przez ok. 30min. Biszkopt ostudzić, przeciąć na dwa blaty.
Margarynę i masę krówkową utrzeć na puszystą masę. Ciasto przełożyć w następujący sposób: blat, masa, herbatniki, masa, herbatniki, masa, blat, masa, pokruszone herbatniki.
Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać. Ciasto polać tak przygotowaną polewą. Schłodzić w lodówce.
znam mniej więcej takiego właśnie 3bita i to moje ulubione ciacho!!! Robię go na każde Święta!!!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam tego ciasta, na pewno jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńTo jest TO !!! wyprobuje wkrotce
OdpowiedzUsuńa pomysl na zdjecie zasluguje na nagrode :)
Wczoraj wieczorem upiekłam, właśnie zjadłam kawałek do południowej kawy. PYSZNE!
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyszne ,szczerze polecam!!!!
OdpowiedzUsuń