Dziś Mikołajki, więc nie może obyć się bez słodkiej niespodzianki. Reniferki są wspaniałe i z pewnością sprawią przyjemność nie tylko dzieciom. Fantastyczny przepis znaleziony tutaj.
Składniki (na 30 pomocników Świętego Mikołaja):
Babeczki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- 230g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mleka
Masa:
- 400g śmietanki 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dekoracja:
- precelki
- wiśnie kandyzowane
- białe draże
- kostka czekolady
Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cynamonem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać aromat. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Na zmianę dodawać składniki suche i mleko, miksować. Masą napełniać papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180ºC przez ok. 20min. Wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Dokładnie połączyć z serkiem i aromatem waniliowym.
Masę nakładać na babeczki za pomocą szprycy. Kostkę czekolady roztopić w mikrofalówce i za pomocą wykałaczki robić źrenice na oczkach z draży. Udekorować.
Po raz kolejny je widzę! I co raz bardziej mnie do siebie zachęcają :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, też kiedyś takie robiłam:)
OdpowiedzUsuń