wtorek, 6 grudnia 2011

Reniferki

Dziś Mikołajki, więc nie może obyć się bez słodkiej niespodzianki. Reniferki są wspaniałe i z pewnością sprawią przyjemność nie tylko dzieciom. Fantastyczny przepis znaleziony tutaj.


Składniki (na 30 pomocników Świętego Mikołaja):

Babeczki:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 230g masła lub margaryny 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego 
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
Masa:
  • 400g śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dekoracja:
  • precelki
  • wiśnie kandyzowane
  • białe draże
  • kostka czekolady
Mąkę przesiać z proszkiem, solą i cynamonem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać aromat. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Na zmianę dodawać składniki suche i mleko, miksować. Masą napełniać papilotki do 3/4 wysokości. Piec 180ºC przez ok. 20min. Wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder. Dokładnie połączyć z serkiem i aromatem waniliowym.
Masę nakładać na babeczki za pomocą szprycy. Kostkę czekolady roztopić w mikrofalówce i za pomocą wykałaczki robić źrenice na oczkach z draży. Udekorować.

2 komentarze:

  1. Po raz kolejny je widzę! I co raz bardziej mnie do siebie zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, też kiedyś takie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń